De prijs van propaan | propaanveiling (2024)

Je bent hier: Home / Archief voor Prijs

door Hans Reageer

Accijnsverlaging loopt ten einde

Op 1 april 2022 heeft de overheid – als tegemoetkoming voor de oplopende brandstofprijzen – de accijns op propaan met 3,85 cent per liter verlaagd (4,66 cent inclusief btw). Deze tijdelijke verlaging wordt op 1 juli 2023 grotendeels teruggedraaid. Per die datum gaat de accijns met 3,10 cent per liter exclusief btw omhoog (3,75 cent inclusief btw).

Als u uw tank nog voor het lage accijnstarief wilt laten vullen dan raden wij aan niet tot het laatste moment te wachten. Eind juni kan het erg druk worden en dan bestaat de kans dat uw leverancier u niet meer op tijd kan beleveren.

Realiseert u zich wel dat een voordeel van 3,10 cent per liter maar heel beperkt is in verhouding tot de prijsschommelingen van vaak wel 20 cent binnen één jaar. Als de literprijs van propaan in juli bijvoorbeeld met 4 cent per liter daalt dan bent u met de hogere accijns toch voordeliger uit.

Dat neemt niet weg dat de prijs van propaangas op dit moment het laagst is sinds meer dan twee jaar. Vanuit dat oogpunt bezien kan het verstandig zijn de tank nu toch alvast te laten vullen.

Vindt u uw prijs op dit moment niet laag? Doe dan mee met onze veiling! Binnen een week weet u of u teveel betaalt en hoeveel u kunt besparen. Onze gemiddelde besparing is vele malen groter dan de verhoging van de accijns!

Deelname is gratis en verplicht u tot niets. Hier vindt u het deelnameformulier.

De prijs van propaan | propaanveiling (1)

door Hans Reageer

€ 190 korting op de energierekening ook voor propaangebuikers

Vanwege de hoge energiekosten wordt in de maanden november en december 2022 een korting van €190,= gegeven op de energierekening. Propaangebruikers vragen zich af of zij ook in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming van in totaal €380,=. Wij hebben goed nieuws! De korting wordt uitgekeerd via de elektriciteitsrekening, waardoor ook propaangebruikers deze korting krijgen.

Wie komen in aanmerking?

Iedereen die op de 1e dag van de maanden november en december een kleinverbruikersaansluiting heeft voor elektriciteit krijgt die maand €190,= korting. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken (denk aan een woning, kantoor, of café).

Hoe wordt de korting van €190,= uitgekeerd?

U ontvangt de korting van de elektriciteitsleverancier bij wie u op de 1e dag van de maand een overeenkomst had. De leverancier mag zelf bepalen hoe hij de korting aan u uitkeert. Sommige leveranciers maken het geld aan de klant over, andere verrekenen het met uw maandelijkse voorschot en de jaarafrekening.

door Hans Reageer

De grote leveranciers verhogen hun prijzen

Wij volgen de prijsontwikkeling bij de grote leveranciers en ook in 2020 hebben die hun marges weer behoorlijk verhoogd.

Om een eerlijk vergelijk te maken gingen we uit van een klant die op 15 januari 2020 met zijn leverancier een prijs van 61 cent per liter afsprak. Wat zou die klant vandaag (16 november 2020) betalen?

Het blijkt dat deze klant bij de grote leveranciers na 10 maanden (!) inclusief btw al tussen de 3 en de 6,5 cent per liter meer betaalde dan bij propaanveiling.nl.

De prijs van propaan | propaanveiling (2)

In de grafiek geeft de oranje lijn de prijsontwikkeling bij propaanveiling.nl weer en de andere gekleurde lijnen de prijsontwikkeling bij de vier grote leveranciers.

Bij propaanveiling.nl krijgt u niet alleen bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst de laagste prijs. Doordat uw prijs gekoppeld wordt aan de inkoopprijs van propaan in de haven blijft deze prijs ook na verloop van tijd gegarandeerd even scherp. Dat is contractueel zo vastgelegd en wordt door ons gecontroleerd.

door Hans 4 Reacties

Voordeel propaanveiling veel groter dan verwacht

Dat leveranciers hun marges tijdens de looptijd van hun overeenkomsten ophoogden dat was bij ons altijd al bekend. Dat was de reden waarom wij propaanveiling.nl oprichtten. Maar dat het zo’n groot verschil zou maken dat hadden we niet verwacht.

Sinds wij begin 2013 de prijzen zijn gaan bijhouden is bij twee grote leveranciers het verschil met propaanveiling.nl inmiddels opgelopen tot 20 en 25 cent per liter!

De prijs van propaan | propaanveiling (3)

In bovenstaande grafiek is de oranje lijn de prijsontwikkeling bij propaanveiling.nl. De groene en zwarte lijn geven de prijsontwikkeling weer van twee grote leveranciers.

Bij propaanveiling.nl koppelen we uw prijs aan de inkoopprijs van propaan in de haven. Zo ontnemen we de leverancier de mogelijkheid zijn marge eenzijdig te verhogen. Welk voordeel dit voor u heeft ziet u in bovenstaande grafiek. Bij propaanveiling.nl betaalt u niet alleen bij het tekenen van een nieuwe overeenkomst de laagste prijs. Door onze unieke opzet kunnen we ook garanderen dat die prijs na verloop van jaren even scherp blijft.

door Hans Reageer

Beste tijd van het jaar om uw tank te vullen

Regelmatig vragen klanten ons wat de beste tijd van het jaar is om hun propaantank te vullen. Wij hebben dat voor u onderzocht.

Hiervoor hebben we de prijsontwikkeling bekeken van de laatste zeven stookseizoenen. Voor een stookseizoen gaan we daarbij uit van de periode van 1 juli tot 30 juni. Per seizoen hebben we de gemiddelde propaanprijs berekend en op iedere datum gekeken hoeveel de prijs afweek van dit gemiddelde. Die afwijking van het gemiddelde hebben we in een grafiek weergegeven. Zo zie je bijvoorbeeld dat in stookseizoen 2019-20 begin januari de literprijs 10 cent per liter exclusief btw hoger was dan de gemiddelde prijs in het hele seizoen (licht blauwe lijn).

De prijs van propaan | propaanveiling (4)

We kunnen uit deze grafiek het volgende afleiden:

  • Als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen fluctueert de prijs van propaan enorm, waardoor je van te voren nooit met zekerheid kunt zeggen of je de tank op een gunstig moment laat vullen.
  • In vier van de zeven jaar was propaan in de periode van begin november tot eind februari (vaak aanzienlijk) duurder dan op andere momenten in het seizoen.
  • Van begin april tot eind juni is propaan vrijwel altijd goedkoper dan in de rest van het seizoen.
  • Gemiddeld (stippellijn) ben je van oktober tot maart tussen de 2 en 4 cent per liter meer kwijt dan buiten deze periode.

Onze conclusie is dat je van te voren nooit weet wat een goed moment is om te tanken, maar dat je door de tank steeds in de zomer te laten vullen gemiddeld (dus op de lange termijn) twee tot vier cent per liter bespaart. Dat kan natuurlijk alleen als de tank tegen die tijd voor niet meer dan 40 procent gevuld is en als u de tankbeurt tot april kunt uitstellen zonder het risico te lopen dat u de tank leeg stookt. De kosten van een spoedlevering zijn veel hoger dan de besparing die u mogelijk behaalt…

De grootste besparing op uw kosten van propaan bereikt u door mee te doen met propaanveiling.nl. U betaalt dan gegarandeerd nu en in de toekomst altijd de laagste literprijs. Als u daarnaast de mogelijkheid heeft uw tank in de zomer te laten vullen, dan bespaart u op die vulling gemiddeld enkele cent per liter extra.

door Hans 2 Reacties

Prijs propaangas hard onderuit

In het laatste kwartaal van 2018 is de prijs van propaangas hard onderuit gegaan. Binnen drie maanden zakte de prijs inclusief btw met 12 cent per liter.

Veel leveranciers hebben dit prijsvoordeel niet volledig aan de klant doorberekend. Wilt u weten of dit ook bij u het geval is? Doe dan mee aan de propaanveiling. Binnen 14 dagen hoort u wat u kunt besparen. Deelname kost u niets en er zit voor u geen enkele verplichting aan.

Leveranciers berekenen bij propaanveiling.nl de lagere prijzen volledig aan de klant door. Dat is contractueel vastgelegd en wordt door propaanveiling.nl gecontroleerd. Zo betaal je ook na verloop van tijd nog de laagste prijs!

De prijs van propaan | propaanveiling (5)

De oranje lijn in de grafiek is de prijsontwikkeling bij klanten van propaanveiling.nl. De rode en groene lijn geven de prijsontwikkeling weer bij twee twee andere leveranciers.

door Hans Reageer

Onze informatieve propaankrant is klaar om verzonden te worden

Propaanveiling.nl is er voor de propaangebruikers in Nederland. Om hen beter te kunnen informeren over deze ondoorzichtige markt hebben we besloten een propaankrant uit te geven. Met deze krant proberen wij inzicht te geven in de markt van propaangas. De krant zal de komende dagen bij veel propaangebruikers op de mat vallen. Heeft u hem niet ontvangen en zou u hem toch graag lezen of heeft u andere vragen? Neemt u dan even contact met ons op.

Via deze link kunt u hem in pdf downloaden.

De prijs van propaan | propaanveiling (6)

door Hans Reageer

Uitslag voortaan binnen 14 dagen bekend

Propaanveiling.nl is constant bezig met het verbeteren van haar dienstverlening aan propaangebruikers. Wij zijn er trots op dat we met ingang van vandaag deelnemers binnen 14 dagen de uitslag van de propaanveiling kunnen sturen. Ook is deelname voortaan geheel vrijblijvend. Wij kijken ernaar uit met deze nieuwe opzet nog meer afnemers nog sneller aan een betere prijs en betere voorwaarden te kunnen helpen. Propaanveiling.nl blijft beschikbaar voor gratis controle en advies.

door Hans 2 Reacties

literprijs zakt verder weg

De daling van de literprijs van propaangas zet flink door. Wij verwachten dat onze klanten volgende week weer 3 à 4 cent per liter minder betalen. Wilt u weten of uw leverancier de recente verlagingen volledig aan u doorberekent? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij controleren het graag voor u!

door Hans Reageer

Prijs propaan over hoogtepunt heen

De prijs van propaangas is sinds het najaar van 2016 behoorlijk opgelopen. Gelukkig lijkt hij inmiddels over het hoogtepunt heen. Afgelopen week is de literprijs met 2 cent per liter gedaald en het ziet ernaar uit dat hij komende week verder zakt. Wij hebben het hier over de inkoopprijs van propaan in de haven van Rotterdam. Veel leveranciers verhogen de prijs meer dan de prijsstijgingen in de haven of rekenen verlagingen niet voldoende door. Met onze gratis prijs-check komt u erachter of u misschien ook teveel betaalt.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende »
De prijs van propaan | propaanveiling (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6061

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.